VIDEOPELIEN RIIPPUVUUS

Tiesitkö?

Pelaaminen voi olla hauska ja rentouttava tapa viettää aikaa, pitää hauskaa ystävien kanssa ja se voi olla viihdyttävä harrastus. Mutta miten se muuttuu riippuvuudeksi?
Kukaan ei voi kertoa varmasti, mikä on riippuvuutta aiheuttavan käyttäytymisen lähde.
Pelien riippuvuutta aiheuttavan vaikutus on edelleen tuntematon, mutta tutkijat ehdottavat, että näiden pelien pelaaminen ja läpäiseminen voi laukaista dopamiinin, aivokemikaalin, joka kohottaa mielialaa ja antaa energiaa. Dopamiini on sama välittäjäaine, joka osallistuu muihin riippuvuus toimintoihin, kuten alkoholin tai huumeiden väärinkäyttöön.

Mitä on videopeliriippuvuus ?

Tällä hetkellä videopelimarkkinat tarjoavat hauskaa ajanvietettä yli kahdelle miljardille ihmiselle maailmanlaajuisesti, ja ihmiset pelaavat noin kuusi tuntia viikossa rentoutuen ja nauttien pelin haasteista, mutta valitettavasti joillekin ihmisille tämä viaton harrastus voi aiheuttaa riippuvuutta.
Uusien tekniikoiden ja älypuhelinten jatkuvan kehityksen myötä pelit ovat saatavana myös useissa sovelluksissa ja sosiaalisissa verkostoissa sekä moninpeli muodoissa. Kaikki nämä peliversiot tarjoavat viihdettä, mutta niistä tule ongelma, kun halutaan pelata pakkomielteisesti ja epäterveellisesti, mikä vaikuttaa lapsiin ja aikuisiin iästä riippumatta.

Milloin videopelaamisesta tulee riippuvuus?

Videopelistä tulee häiriö, kun ihmiset uhraavat työpaikkansa, sosiaaliset suhteensa ja päätyy pelaamaan noin 60 tuntia viikossa. Lapsilla ja nuorilla uhkaukset vanhempia kohtaan voivat lisääntyä, kun peliaikaa rajoitetaan tai hallitaan.
Pelihäiriö määritellään käyttäytymiseksi, jossa videopelaamista ei voi hallita, asettamalla pelaaminen etusijalle muihin päivittäisen elämän toimintoihin nähden ja jättämällä muut toiminnot syrjään negatiivisista vaikutuksista huolimatta.
Kun ongelma on vakava ja se voidaan diagnosoida, siihen liittyvän käyttäytymisen on oltava erittäin haitallista henkilökohtaisten, perhesuhteiden, työ- tai koulumenestyksen heikentyminen ja sen on jatkuttava noin vuoden ajan.

Kuinka tunnistaa oireet?

Tähän liittyvät merkit, jotka osoittavat, että videopeleihin liittyy riippuvuus, ota huomioon seuraavat asiat , jotta tiedät, onko läheiselläsi vakava ongelma:

  • Henkilö sulkeutuu omaan maailmaan eikä osallistu perheen ja ystävien kanssa sosiaalisiin tilaisuuksiin
  • Hän valehtelee kuinka säännöllisesti hän pelaa ja yleensä pelaa salaa videopelejä
  • Jos hän ei pelaa peliä, on ärtynyt ja vihainen
  • Videopelien pelaamiseen liittyvän vastuun laiminlyönti työpaikalla tai koulussa
  • Ei nauttia ja välttää toimintaa, joka teki heistä onnellisia aiemmin
  • Jättää syömättä pelatakseen videopelejä
  • Ei saa tarpeeksi unta videopelin pelaamisen takia, joten he näyttävät väsyneiltä
  • fyysisiä ongelmia, kuten migreeni, silmiinpistävä uupumus ja muut oireet, jotka johtuvat videopelien liiallisesta pelaamisesta

Hoito – Kuinka saada apua?

Voit voittaa videopeliriippuvuuden tai auttaa läheistäsi, joka kamppailee riippuvuuden kanssa. Saatavilla on useita tapoja, kuten erityiset ohjelmat, tukiryhmät sekä henkilökohtaisesti että verkossa, jotka auttavat ihmisiä pääsemään eroon videopeliriippuvuudesta.
Tärkein asia, jonka videopeleistä riippuvaisen henkilön on tehtävä, on lopettaa pelaaminen.

Tämä on usein vaikeaa, mutta henkilökohtainen päätös laittaa peli syrjään saadaksesi elämäsi takaisin, vaatii suurta tahdonvoimaa.
Jos et tiedä miten lopettaa videopelien pelaaminen, pyydä apua ammattilaiselta, joka pystyy opastamaan sinua hoidon aloittamisessa.
Videopeliriippuvuuden omaavan henkilön on ymmärrettävä, että pelaamisen ei pitäisi olla hänen elämänsä keskipiste.

Jos uskot, että joku läheisesi henkilö tai ystäväsi kamppailee videopeliriippuvuuden kanssa, älä epäröi ottaa yhteyttä meihin, niin annamme sinulle lisätietoja, mistä voit hakea apua. Voit lähettää meille sähköpostia, soittaa meille,lähettää viestiä käyttämällä Whatsappia. Voit myös ottaa yhteyttä meihin käymällä meidän sosiaalisen median kanavissa.

OTA MEIHIN YHTEYTTÄ

Päihteiden väärinkäyttö ja mielenterveyden info

SAMHA pyrkii estämään päihteiden väärinkäyttöä ja mielenterveyden ongelmia sekä niiden kielteisiä vaikutuksia ulkomaalaistaustaisten yhteisöissä Suomessae.

Masennus

Kausiluontoinen masennus

Ahdistuneisuushäiriö

Kaksisuuntainen mielialahäiriö

Itsetuhoisuus

Stressi

Loppuunpalaminen

Opioidiriippuvuus