Pitäisi kai olla onnellinen. Asummehan yhä maailman onnellisimmassa maassa. Maassa, jonka ilma on yksi puhtaimmista ja jossa on maailman eniten henkilökohtaista vapautta. Maassa, joka koetaan EU:n selvityksen mukaan yhdeksi rasistisimmasta.

Jo seitsemättä vuotta putkeen Suomi valittiin maailman onnellisimmaksi. Valinnan perusteena ovat 143 eri maan asukkaiden antamat arviot omasta elämästään. Lisäksi onnellisuutta on tarkasteltu seuraavien käsitteiden kautta: sosiaalisen tuki, tulot, terveys, vapaus, anteliaisuus sekä korruptio.

Suomi loistaa myös toisenlaisen tilaston kärkipäässä. EU:n perusoikeusviraston tutkimuksen mukaan Suomi sijoittui jälleen yhdeksi rasistisimmaksi maista seuraavien 13 maan joukossa: Suomi, Belgia, Espanja, Irlanti, Italia, Itävalta, Luxemburg, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa ja Tanska.

Olemme siis maa, jossa hengitämme maailman puhtainta ilmaa ja olemme niin kovin onnellisia, mutta jossa erilaisuus koetaan pelottavana uhkana. Erilaisuuden pelko ilmenee mm. silloin, kun maahanmuuttanut yrittää työllistyä tai löytää asunnon, kodin. Pelkoa esiintyy työpaikoilla, kouluissa ja julkisissa kulkuvälineissä. Kaupassa ja kaduilla. Pelko pukeutuu vihaan, ennakkoluuloihin, syrjintään ja halveksuntaan.

Miten ikinä sulautua joukkoon maassa, jossa pelko erilaisuutta kohtaan on yhä arkipäivää? Maassa, jossa se, miltä näytämme, määrittää sen, mihin kaikkeen meissä voisi olla potentiaalia?

Rasismi vaikuttaa niin yksilöön kuin yhteiskuntaan

Toistuvan rasismi lisää stressiä ja ylivireyttä sekä keskittymisvaikeuksia. Fyysisiä oireita, kuten päänsärkyä ja pahoinvointia. Ärtymystä. Jatkuvan varuillaan olon vuoksi voi olla itselle turvallisempaa valita joko syrjäytyminen ja yksinäisyys tai puhdas viha. Kumpikaan vaihtoehto ei ole toistaan parempi.

Emmekö me tässä maailmassa ole jo jakaneet vihaa tarpeeksi? Ja mitä hyötyä siitä muka on ollut? Yksilötasolla vihan on havaittu vaikuttavan terveyteen: viha nostaa verenpainetta ja lisää sydän- ja verisuonitautien riskiä (ilmankos se luetaankin yhdeksi suomalaisten kansansairauksiksi), viha heikentää immuniteettia ja aiheuttaa muutoksia ruokahaluun sekä vaikuttaa unenlaatuun, mielenterveyteen. Koko maailman tasolla vihasta kärsivät eniten viattomat sivulliset, kuten lapset. Milloin viimeksi vihasta on koitunut jotain hyvää?

18.3.–24.3.2024 on rasismin vastainen viikko

Tänä vuonna SPR:n rasismin vastaisella viikolla halutaan kannustaa rasismiin puuttumiseen. Punaisen ristin sivuilta löytyvän navigaattorin avulla voit eläytyä erilaisiin tilanteisiin ja saada tietoa erilaisista toimintatavoista. Vaikka usein tuntuukin siltä, että emme yksin voi muuttaa maailmaa, voimme me. Me voimme välittää ja puuttua. Jokainen voi olla mukana luomassa turvallisempaa, onnellisempaa yhteiskuntaa. Pieni teko voi olla suuri jollekin toiselle.

Me Samhalla haluamme osaltamme olla edistämässä yhdenvertaisuutta. Haluamme tarjota matalan kynnyksen tukea erityisesti maahanmuuttaja-taustaisille henkilöille sekä luoda siltoja erilaisten kulttuurien kohtaamisen mahdollistamiseksi. Haluamme tarjota turvaa heille, jotka pelkäävät. Tukea heille, jotka vihaavat. Apua heille, jotka sitä tarvitsevat jopa silloin, kun eivät itse sitä tiedä.